המחקר האקדמי מתחלק בין שתי קבוצות עיקריות: מחקר איכותני ומחקר כמותי. ישנם מקרים בהם משלבים בין השניים, אך לרוב הנטייה היא להיעזר בגישה אחת על מנת לבצע את המחקר ולכתוב את העבודה הנדרשת. כתיבת עבודת סמינריון איכותני היא דבר יחסית פשוט וקל להבנה, הקושי הוא לכתוב עבודת סמינריון כמותי ועל מה לבסס אותה.
מה הם ההבדלים בין עבודת סמינריון איכותנית לכמותית?
עבודת סמינריון איכותני היא פשוטה להסבר באופן יחסי. אחרי שבוחרים נושא למחקר, אוספים חומר מהספרות המקצועית וממקורות אחרים שנחשבים מקובלים מבחינה אקדמית, מנתחים את הטקסטים וכך מנסים להוכיח את הטענה שמציגים בשאלת המחקר שבבסיס העבודה. בדרך כלל, מחקר איכותני יתבצע במדעי החברה והרוח.
עבודת סמינריון כמותי מתבססת על מספרים ונתונים, דברים מדידים. הנחת היסוד היא שהמספרים הם אובייקטיביים ואין להם פרשנויות. אפשר לאסוף אותם בעזרת סקרים ושאלונים, תצפיות, חישובים ועוד.
לדוגמא, אם שאלת המחקר רוצה לבדוק "האם ישנה השפעה לתנאי מזג אוויר על חולי בגילאים מסוימים", אז אוספים את כל הנתונים של האנשים שחלו במהלך השנה, מקטלגים אותם על פי גילאים ועל פי תקופות השנה, אז אפשר למדוד האם באמת ישנה השפעה לתנאי מזג אוויר על חולי על פי גיל. אם אין מובהקות והנתונים אינם חד משמעיים, אז הטענה איננה נכונה. לעומת זאת, אם המספרים מלמדים שאכן ישנה מובהקות ברורה, אז התשובה לשאלת המחקר היא חיובית.
חשוב להדגיש, כמו במחקר איכותני גם במחקר כמותי, העבודה מתבססת על ספרות מקצועית והעבודה איננה כוללת רק התייחסות למספרים (טבלאות וגרפים). העניין הוא, שבסיס המחקר נעשה על איסוף נתונים מספריים וניתוחם באמצעות שיטות מחקר כמותי. לעומת זאת, בניתוח מחקר איכותני, בסיס המחקר הוא ניתוח טקסטים ממקורות שונים.
מחקר כמותי ייערך בתחומים של מדעים מדויקים, מקצועות ריאליים, ובמקרים בהם הניתוח חייב להיות מבוסס על מספרים ונתונים.
כיצד בונים עבודת סמינריון כמותי?
בשביל לבנות עבודה באופן כללי, בין אם היא כמותית ובין אם היא איכותנית, תחילה יש לכתוב ראשי פרקים לעבודה סמינריונית. לרוב היא תתחלק ל-6 ראשי פרקים עיקריים:
- מבוא לעבודה.
- שאלת מחקר וטענות שרוצים לבחון בעבודה.
- הניתוח המחקרי (גוף העבודה).
- ניתוחים וטיעונים על בסיס המחקר.
- סיכום העבודה.
- סקירה של ספרות מקצועית
כפי שניתן לראות, ראשי פרקים לעבודה סמינריונית אמורים להציג את כל השלבים שלה בצורה מסודרת, באופן שכבר מתחילת העבודה יהיה ברור מה רוצים לחקור, מה הטענות ולאחר מכן יגיע הניתוח עצמו.
ישנם מרצים הדורשים שכבר בשלב של הצגת שאלת המחקר, יצויין האם הטענה הוכחה או לא. בשלבים מאוחרים יותר, יוצג המחקר, ההסבר למה כן או למה לא והניתוח המלא של תוצאות המחקר, עם הצגת אופציות למחקרים נוספים בתחום.