נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

מה זו עתירת אסיר?

עצור

היכרות עם המושג עתירת אסיר היא תנאי לניצול הזכויות הניתנות לכל אזרח במדינת ישראל.

במאמר הבא נסביר מה מאפיין עתירות מן הסוג הזה, איך מגישים אותן ומה בעצם המטרות שלהן

תקנות סדרי דין (עתירות אסירים) משנת 1980 קובעים בין היתר למי ומתי אפשר להגיש עתירת אסיר. בתקנות אלה, כל עתירה מוגדרת לפי הסעיף הרלוונטי בפקודת בתי הסוהר ובית המשפט הוא למעשה בית המשפט המחוזי שבאזור השיפוט שלו נמצא אותו בית סוהר שבו מוחזק העותר. אבל למרות שמדובר על תקנות חשובות מאוד, רוב האזרחים בכלל לא מודעים אליהן.

באופן כללי, החוק בישראל מאפשר לכל אסיר או עציר להגיש עתירה בנוגע לתנאי מאסרו או מעצרו. יתרה על כך, החוק אוסר למנוע מעורך דין של האסיר להיכנס לבית הסוהר לצורך הדיון. כדי ללמוד עוד על הנושא ולהתייעץ עם עורך דין פלילי לחצו כאן או פשוט המשיכו לקרוא.

 

נגד מה אפשר לעתור?

השאלה המעניינת היא באיזה נסיבות יוגשו עתירות מן הסוג הזה. גם אחרי שמבינים שמותר לכל אסיר או עציר להגיש עתירות כאלה, יש עדיין מקום לתהות על ההבדלים ביניהן. אז קודם כל, הדבר החשוב הוא אכן להתייעץ עם עורך דין פלילי שמכיר את התחום. לאחר מכן, אפשר כבר להיכנס אל עובי הקורה ולבדוק נגד מה אפשר לעתור.

ברוב המקרים, העתירות שמוגשות אל בית המשפט הן בגין החלטות של השב"ס. זה למשל מה שמתרחש כאשר שירות בתי הסוהר שולל יציאה לחופש של עציר או אסיר, קובע שאסור לתת להם טיפול רפואי או נפשי או מחליט שלא לשלבו בטיפול המתאים לצרכיו בין כתלי בית הכלא. בכל אחת מהנסיבות הללו, החוק מאפשר הגשת עתירה.

 

המשמעות של הגשת עתירה

עתירת אסיר היא אקט אזרחי חשוב מאוד שמאפשר לשמור על הזכויות שלו. היות ובתי המשפט מאפשרים את הגשת העתירה ואף לא אוסרים על מעורבות של עורך דין בדיון, המשמעות היא כלי אפקטיבי מאוד להתנהלות מול שירות בתי הסוהר.

יתרה על כך, כדאי לדעת שמותר לאסיר לעתור נגד ועדת שחרורים בכל הנוגע להחלטות שקשורות אל השחרור המוקדם שלו. אז כמובן שעצם הגשת העתירה לא מבטיח את קבלתה, אבל עדיין שווה להכיר את הפעולה הזו.

 

עם מי מתייעצים לפני הגשת העתירה?

כדאי להתייעץ עם עורך דין פלילי טרם הגשת עתירת אסיר, כדי להבין לעומק את ההשלכות שלה. הטעות הנפוצה היא להתייחס למשל למשמעות העתירה רק בטווח הקצר, בעוד יש לזה גם השלכות בטווח הארוך – כמו למשל ביחס של הסוהרים או של קציני השב"ס.

בסופו של דבר, כל פעולה שמתבצעת מול בית המשפט תדרוש את מעורבותו של עורך דין. ספציפית עם עתירת אסיר, זה עוד יותר חשוב.

 

כלא

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא עריכת דין