נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

מידע לעצור – הזכויות שמגיעות לך מבחינה משפטית

שפוט מאסר

כמו לכל אזרח במדינת ישראל, לעצורים עומדות זכויות מהותיות בדין, שהן חלק אינהרנטי מזכויות האדם במדינה דמוקרטית, ובפרט, הן שומרות על חזקת החפות של העצור, כחלק מהזכות להליך הוגן.

 

עורך דין בחקירה 

בראש ובראשונה, לעצור עומדת הזכות, במרבית המקרים, להיוועצות עם עורך דינו, ועל המשטרה חלה החובה לאפשר זאת.

שעה שלעצור אין עורך דין פרטי, או שאין ידו משגת בשירותיו של אחד, זכאי העצור להיוועץ עם עו"ד מהסניגוריה הציבורית.

על המשטרה חל איסור להתחיל בחקירת העצור טרם הופעת עו"ד מטעם העצור, כל זמן שמדובר בזמן סביר עד להגעתו.

בנוסף, על המשטרה ליידע את העצור על כל זכויותיו, בכדי להבטיח הליך פלילי הוגן.

 

משך זמן המעצר

ככלל, שוטר יכול לעצור את החשוד לפרק זמן של עד 24 שעות, אם בהתבסס על החלטת קצין המשטרה, או שמא על פי צו בית המשפט.

מרגע המעצר, על המשטרה להעמיד את העצור בפני שופט תוך 24 שעות, בכדי שהוא יאריך את מעצרו, או לשחרר אותו.

לרוב, מעצרים לצורכי חקירה נמשכים ימים בודדים, אך למשטרה עומדת הזכות להאריך את תקופת המעצר של החשוד ב15 ימים כל פעם, עד למקסימום של 75 ימים.

 

תנאי המעצר

לעצור, בעת המעצר, עומדת זכות להימצא בתנאי מעצר הולמים, כאלה ששומרים על כבודו ובריאותו של העצור, לקבל אוכל ושתיה התואמים את צרכייך הרפואיים, טיפול תרופתי, בהינתן שלעצור יש צורך בכך, ומקלחת יומית. בנוסף, זכאי העצור לכלי מיטה נקיים, כמו גם למוצרי היגיינה בסיסיים, ובגדים להחלפה, שעה שהעצור נעצר למשך זמן שעולה על 24 שעות, ואין באפשרותו לקבל מוצרי היגיינה ובגדים ממשפחה ו/או חברים.

 

שחרור בערבות ותנאים נוספים

קצין המשטרה האחראי, יכול לשחרר את העצור בכפוף לערבות (ערובה), ולסייגים נוספים, בכדי להבטיח את התייצבות העצור לחקירה או למשפט, שלא ישובשו הליכי החקירה. הערובה יכולה שתהיה ערובה כספית, או אישית, תלוי בנסיבות המקרה. לשחרור בערבות יכולות להתווסף הגבלות נוספות, כמו שינוי מקום מגורים, איסור יציאה מהארץ, הימנעות מיצירת קשר עם אדם מסוים, ודברים נוספים.

 

סיום הליכים

במידה והוחלט שלא להגיש כנגד העצור כתב אישום, בכל סיבה שהיא, זכאי הוא להשתחרר כאחד האדם. אולם, ישנם מצבים שבהם המעצר והחקירה ישארו כחלק מהרישום המשטרתי כנגד אותו עצור. במקרים כאלה, זכאי אותו אדם לפנות למשטרה בבקשה למחיקת הרישום הפלילי כאשר מדובר בתיקים סגורים (למשל מחוסר ראיות או עניין לציבור), בטענה של שינוי עילה ל"היעדר אשמה", או עקב התיישנות.

יש להבין כי כל אזרח עלול למצוא עצמו ביום מן הימים עצור לטובת חקירה, בנסיבות שונות. על כן, חשוב להכיר את זכויותייך כעצור, במידה ותמצא במצב שכזה, לאורך תקופת המעצר, ולאחריה. זכויות אלו הן חלק מזכויותייך כאזרח.

איש מאחורי סורגים

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא עריכת דין